Terug naar informatie artikelen Waarom geven mensen tijdens kerstmis een kerstpakket?
Historie

Waarom geven mensen tijdens kerstmis een kerstpakket?

Als de maand december weer in aantocht is, wordt het tijd om na te denken over het geven van een kerstpakket. Het wordt in Nederland al jarenlang gedaan door werkgevers maar het is ook leuk om particulieren een kerstpakket cadeau te doen. Een familielid, een goede vriend of een hulp. Het is belangrijk om een pakket op tijd in huis te hebben want het is vaak al snel uitverkocht.

Het wordt in Nederland al jarenlang gedaan door werkgevers maar het is ook leuk om particulieren een kerstpakket cadeau te doen.
Het wordt in Nederland al jarenlang gedaan door werkgevers maar het is ook leuk om particulieren een kerstpakket cadeau te doen.

De herkomst van het kerstpakket

Je verwacht het niet, maar kerstpakketten worden al eeuwenlang geschonken tijdens de feestdagen. Het is afkomstig uit de tijd dat arbeiders inwoonde bij de boeren om het werk te kunnen uitvoeren. Ze maakte lange dagen. Veel vrije tijd kende ze niet en als ze het al hadden waren ze te moe. Familieaangelegenheden waren dan ook zeldzaam. Dat was voor de werkgevers van deze arbeiders de reden om tijdens kerst wanneer familie wel op bezoek kwamen, ze extra in de watten te leggen. Het personeel kreeg een goed gevulde mand met lekkers waar met z’n allen genoten van kon worden. 

Dit was zo’n succes dat het niet lang duurde voordat het complete bedrijfsleven het idee had overgenomen. Het was de perfecte manier om waardering te uiten naar de werknemer. Vandaag de dag worden er nog steeds bij veel bedrijven kerstpakketten uitgedeeld als de feestdagen aanbreken. 


Waar moet een kerstpakket aan voldoen?

Er zijn geen regels omtrent het geven van een kerstpakket. Het is traditie om het pakket te voorzien van allerlei lekkers. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan luxe crackers maar ook een goed fles wijn. Met een handgeschreven kaart kun je laten weten dat je de inzet van de werknemer of iemand anders waardeert. Tegenwoordig zijn er ook vaak cadeaubonnen te vinden in het kerstpakket. Deze kunnen geldig zijn voor een avond naar de bioscoop of hebben shoptegoed bij een winkel. De mogelijkheden zijn eindeloos.


Verschillende soorten kerstpakketten

Als je een kerstpakket wilt geven aan iemand, zijn er talloze mogelijkheden. Je kunt natuurlijk kiezen voor een traditioneel kerstpakket met allemaal lekkere dingen, maar tegenwoordig zijn er veel andere opties. Denk bijvoorbeeld aan een thema pakket dat zich richt op een land, zoals Spanje. Het pakket kan dan worden voorzien van allerlei Spaanse producten. Of wat dacht je van een barbecue thema, met een een cadeaubon voor de slager, een barbecuetang en aanmaakblokjes? Verder kun je ook kiezen voor een personeelijk kerstpakket. Zo kun je producten geven dat bij iemand past. Zo weet je zeker dat het daadwerkelijk gebruikt wordt. De laatste optie is een cadeau dat je voor selecteert. Zo geef je het personeel de mogelijkheid om zelf hun cadeau te kiezen.


Kerstpakketten is niet alleen voor bedrijven

Niet alleen werkgevers, maar ook jij kunt een kerstpakket schenken aan iemand die je dankbaar bent. Laat bijvoorbeeld je schoonmaakhulp weten hoe blij je bent met het werk dat voor je gedaan wordt. Of misschien wel je moeder die regelmatig op de kinderen past als jij aan het werk moet. Het geven van een kerstpakket is een mooie manier om te laten blijken dat je iemand waardeert. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een cadeaubon of een andere verrassing. Die keus is helemaal aan jou.

Niet alleen werkgevers, maar ook jij kunt een kerstpakket schenken aan iemand die je dankbaar bent.
Niet alleen werkgevers, maar ook jij kunt een kerstpakket schenken aan iemand die je dankbaar bent.

De beste tips voor een geweldig kerstpakket

We hebben een aantal tips voor je verzameld om een zo geweldig mogelijk kerstpakket samen te stellen. Het is van belang dat je iets geeft, waar iemand echt wat aan heeft. Het persoonlijk is en dat het uitpakken een groot feest is.

Tip 1: Iets geven waar iemand daadwerkelijk wat aan heeft

Als je een kerstpakket cadeau geeft wil je natuurlijk wel dat iemand er daadwerkelijk wat aan heeft. Op die manier laat je ook zien dat je echt om iemand geeft. Kies dus niet voor kant-en-klare kerstpakketten maar een geschenk dat bij iemand past. Als iemand een wijnliefhebber is, kun je kiezen voor een wijnpakket met wat lekkers. Doe je het pakket cadeau aan iemand die dol is op films? Doe een bioscoopbon cadeau. 

Tip 2: Creëer een persoonlijk pakket

Het wordt extra gewaardeerd als men merkt dat er moeite voor gedaan is. Voeg aan het pakket een kaart toe met een zelfgeschreven verhaal. Begin met iemands naam en vertel vervolgens wat de redenen zijn waarom je iemand zo waardeert. Misschien omdat iemand je het afgelopen jaar heeft geholpen met de boodschappen, tijdens de quarantaine periode. Het kan ook zijn dat een personeelslid heeft geholpen om het omzet van je bedrijf flink te verhogen. Wat de reden ook is, laat het weten.

Tip 3: Maak van het kerstpakket een feest

Zorg ervoor dat je kerstpakket er feestelijk uitziet waardoor iemand direct enthousiast wordt om het uit te pakken. Je kunt dan onder andere denken aan een transparante folie met prachtige lintjes en kerst stickers. Een luxe cadeaudoos is ook een prima optie. Probeer zoveel mogelijk bedrijfs logo’s of ander promotiemateriaal te vermijden. Het moet overkomen als een persoonlijk cadeau en geen reclame stuk. 

Tip 4: Koop een cadeau dat iemand echt wilt

Een kerstpakket is natuurlijk geweldig maar je kunt er ook voor kiezen om een cadeau te kopen dat iemand echt wilt. Misschien wilt iemand al heel lang een tas van een speciaal merk of een spel voor zijn favoriete spelcomputer. Van zo’n geschenk wordt iemand gegarandeerd hartstikke blij!


Je eigen kerstpakket maken

Het is ondertussen wel duidelijk dat het geven van een kerstpakket zal worden gewaardeerd. Nog leuker is om het kerstpakket helemaal zelf te maken! Struim verschillende winkels af en ga op zoek naar de leukste producten. Scoor luxe verpakkingsmateriaal en wees lekker creatief. Je kunt ook tijdens je bezoek aan de kerstmarkt, leuke kerst producten aanschaffen.