Terug naar blog artikelen Wat ziet de Nederlander het liefst in zijn kerstpakket van 2024?
Vrijetijd

Wat ziet de Nederlander het liefst in zijn kerstpakket van 2024?

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent voor veel mensen: kerstpakketten! Voor werkgevers is het kerstpakket een mooie kans om hun waardering naar werknemers te tonen, maar wat wil de Nederlander anno 2024 eigenlijk het liefst in zo'n kerstpakket vinden? In dit artikel nemen we je mee in de nieuwste trends, geven we praktische tips en zorgen we ervoor dat jouw kerstpakket dit jaar écht in de smaak valt in een top 5. We baseren ons hierbij onder andere op een recent kerstonderzoek van Pinkcube.

Wat voor kerstpakket krijg je graag van je werkgever?
Wat voor kerstpakket krijg je graag van je werkgever?

Het kerstpakket is meer dan een cadeau

Uit het jaarlijkse kerstonderzoek van Pinkcube blijkt dat maar liefst 60% van de werknemers vorig jaar een kerstpakket ontving. Voor velen is dit echter niet alleen een traditie, maar een teken van erkenning en waardering. Zo zou bijna 45% van de werknemers teleurgesteld zijn als ze dit jaar geen kerstpakket krijgen. Het is dus meer dan een aardigheidje: een goed gekozen pakket kan een positief effect hebben op de bedrijfscultuur.


Tip 1: de kracht van personalisatie

In 2024 is een gepersonaliseerd kerstpakket dé manier om indruk te maken. Uit het onderzoek blijkt dat 42% van de werknemers een persoonlijk tintje erg waardeert. Denk hierbij aan een cadeau met hun naam erop, een persoonlijke boodschap, of iets dat specifiek is afgestemd op hun smaak. Een dergelijk gebaar zorgt ervoor dat werknemers zich gezien en gewaardeerd voelen.

Tip: kies voor een gepersonaliseerd item, zoals een gegraveerde mok, pen of zelfs een kledingstuk. Het is een kleine moeite, maar maakt een wereld van verschil.

Vermijd: standaardpakketten zonder enige vorm van personalisatie. Dit kan het gebaar minder oprecht doen lijken.

Gepersonaliseerde cadeau's vallen goed in de smaak!
Gepersonaliseerde cadeau's vallen goed in de smaak!

Tip 2: luxe of diversiteit: wat valt beter in de smaak?

De meningen over de grootte en inhoud van het kerstpakket zijn verdeeld. Waar 34% van de respondenten de voorkeur geeft aan een klein maar luxueus pakket, gaat 26% juist voor een groot en divers pakket. Luxe pakketten bevatten vaak producten die mensen zichzelf niet snel zouden geven, zoals exclusieve wijnen, delicatessen of wellness producten. Aan de andere kant kan een groter pakket, vol met verschillende items, een verrassingsgevoel opwekken: er zit altijd wel iets bij wat in de smaak valt.

Tip: kies voor kwaliteit boven kwantiteit, vooral als je medewerkers hebt die luxe waarderen. Denk aan een mooie fles wijn of een handgemaakte lekkernij.

Vermijd: het vullen van het pakket met té veel kleine, goedkope items. Dit doet vaak af aan de kwaliteit van het cadeau.


Tip 3: timing is alles: wanneer geef je het kerstpakket?

Bijna de helft van de werknemers ontvangt het kerstpakket het liefst een week voor kerst. Dit is het perfecte moment: de feestdagen zijn in zicht, de werkdruk is vaak wat afgenomen, en mensen zijn klaar om in de feeststemming te komen. Te vroeg uitreiken kan juist het magische moment van verrassing wegnemen; slechts 8% wil het pakket eerder dan december ontvangen.

Tip: plan het moment van uitreiking rond de week voor kerst. Dit geeft het pakket net dat beetje extra feestelijke waarde.

Vermijd: uitreiking in november. Dit haalt de spanning en feestvreugde weg die hoort bij het einde van het jaar.


Tip 4: Duurzaam en gezond zijn dé trends van 2024

Naast luxe en personalisatie zien we dit jaar ook een sterke voorkeur voor duurzame en gezonde pakketten. Bijna 40% van de werknemers geeft aan dat ze het waarderen als hun kerstpakket duurzame producten bevat, zoals biologisch eten of items die milieuvriendelijk zijn verpakt. Daarnaast groeit de vraag naar gezonde alternatieven. Waar vroeger snoep en snacks de norm waren, zien we nu steeds meer gezonde producten zoals noten, thee en zelfs sportaccessoires.

Tip: verwerk duurzame en gezonde producten in het kerstpakket. Dit laat zien dat je als werkgever oog hebt voor maatschappelijke verantwoordelijkheid én de gezondheid van je medewerkers.

Vermijd: goedkope producten met veel plastic of ongezonde snacks die niet door iedereen gewaardeerd worden.

Een duurzaam pakket is een van de trends van 2024.
Een duurzaam pakket is een van de trends van 2024.

Tip 5: zelf een cadeau kiezen

De mogelijkheid om zelf een cadeau uit te kiezen is zeker een trend die in 2024 steeds populairder wordt. Werknemers waarderen de vrijheid om een cadeau te selecteren dat precies bij hun voorkeuren past. Dit kan eenvoudig worden gerealiseerd door een cadeaubon of digitaal keuzepakket aan te bieden, waarbij medewerkers kunnen kiezen uit een breed scala aan producten of belevenissen. Dit geeft hen het gevoel dat ze iets waardevols ontvangen dat echt bij hen past, zonder dat de werkgever hoeft te gokken wat in de smaak valt.

Tip: bied een flexibel keuzepakket aan, zoals een platform waar werknemers zelf hun cadeau kunnen uitzoeken. Dit zorgt voor tevredenheid en voorkomt dat mensen een cadeau krijgen waar ze weinig mee kunnen.

Vermijd: het beperken van keuzeopties tot een klein assortiment. Zorg dat er voldoende variatie is, zodat er voor iedereen wat passends te vinden is.

Op het Vrijthof in Maastricht staan houten kraampjes met lekkernijen als oliebollen en glühwein
Op het Vrijthof in Maastricht staan houten kraampjes met lekkernijen als oliebollen en glühwein

Kerstpakket én kerstmarkt de ultieme combinatie

Veel bedrijven koppelen het kerstpakket aan een evenement of uitje, zoals een bezoek aan een kerstmarkt. Dit maakt het geven van het pakket nog specialer. Een gezellig uitstapje naar een lokale kerstmarkt, compleet met glühwein en feestelijke verlichting, zorgt voor extra saamhorigheid. Het moment van overhandiging wordt een belevenis die men niet snel vergeet.

Tip: plan een uitje naar een kerstmarkt of organiseer een eigen feestelijke bijeenkomst om het pakket uit te reiken. Dit versterkt het gevoel van waardering.


Onze conclusie: kies met aandacht

Een kerstpakket is meer dan een cadeau; het is een blijk van waardering die laat zien dat je om je werknemers geeft. Of je nu kiest voor personalisatie, luxe producten, duurzaamheid of een gezonde twist, het belangrijkste is dat je aandacht besteedt aan wat jouw werknemers echt waarderen. Door een kerstpakket met zorg samen te stellen en het op het juiste moment te geven, maak je een blijvende indruk.

Maak van het kerstpakket in 2024 een feestelijk en betekenisvol gebaar – jouw werknemers zullen het zeker waarderen!