
De lange geschiedenis van de kerstboom
Ieder jaar in de aanloop naar kerst zetten talloze mensen over de gehele wereld een kerstboom op. Die blijft ook na kerst nog wel enige tijd. Bij sommige mensen tegenwoordig wel tot het einde van de maand januari. Er zit natuurlijk een hele geschiedenis aan de kerstboom zelf en het gebruik ervan. Lang niet iedereen kent dit verhaal. Dit is echter wel een heel leuk verhaal om te kennen. Hoe het precies zit met die geschiedenis kan je daarom op deze plek lezen. Zo weet je direct ook waarom we het eigenlijk allemaal zo gezellig vinden om eromheen te kruipen.
De vroege geschiedenis
Hoewel er verhalen opgaan over de oorsprong van de kerstboom die teruggaat tot de Oud-Germaanse tijd en waarbij de boom te maken had met de midwinterviering, is het vooral vanaf de vijftiende eeuw zo dat er veel gebruikgemaakt wordt van de boom rondom kerst. In Letland was de boom toen al een belangrijk onderdeel van het feest. Daarna was het volgens velen Maarten Luther die de boom van verlichting voorzag. Dit was het begin van de traditie zoals wij die nu kennen.
Latere jaren
Daarna werd het versieren meer en meer gebruikelijk. Vooral in Duitsland en Oost-Europa is dit in de beginfase heel belangrijk geweest. Later werd ook in Engeland, vooral door de adel, meer en meer gekozen voor het versieren van de kerstboom. Dit was ook de periode waarin de boom meer en meer populair werd. Vanaf de negentiende eeuw was het namelijk zo dat ook de westerse wereld de boom begon te gebruiken tijdens het kerstfeest. Dit was dus ook in Nederland het geval. Dat de boom in de oorlog van 1870 in militaire ziekenhuizen werd gebruikt hielp ook mee.
De kerstboom in Nederland
Ook in Nederland werd de boom steeds meer gebruikt. Vooral bij zondagscholen werd het versieren ervan heel normaal. Vanaf het begin van de twintigste eeuw gebeurde dit ook met kerstballen en linten. Dat was nog niet de boom die tegenwoordig heel populair is. Pas in recente jaren is de Nordmann spar de boom die door iedereen gebruikt wordt geworden. Dat heeft te maken met de volle en mooi gekleurde takken die deze spar geeft. Bovendien laat de Nordmann geen naalden vallen.
De opkomst van kunstkerstbomen
Het is opvallend om te zien dat de kunstkerstboom bijna parallel met de gewone boom opkomt. Ook deze was al aan het einde van de negentiende eeuw te krijgen. Het ging dan vooral om losse takken die van dons waren gemaakt. Tegenwoordig is de kunstkerstboom echter zelfs bijna niet meer van echt te onderscheiden. Daardoor is door de jaren heen de boom ook steeds populairder geworden, zelfs populairder dan echte sparren.
Laat je inspireren Wij hebben dé kerst must-haves en kersttrends voor 2019 op een rijtje gezet.
Het versieren van de kerstboom
Het versieren van de kerstboom was dus al in de vijftiende eeuw voor het eerst een gebruik. Dat versieren is natuurlijk ook stapsgewijs steeds verder ontwikkeld. Zo kwamen er bijvoorbeeld lichtjes bij. Dat waren eerst kaarsjes, daarna lampjes en in recente jaren led-lampjes. Ook zijn de ballen en linten en slingers niet altijd gebruikelijk geweest. Zo werden er vroeger bijvoorbeeld appels en andere fruitsoorten in gehangen. Tegenwoordig is van alles te bedenken voor de boom.