Gourmetten met kerst? Dit zet je op tafel
Gourmetten is altijd een goed idee! Met de feestdagen is dit de absolute favoriet van vele Nederlanders. Geen wonder, want het is dé manier om gezellig met elkaar te genieten van heerlijk eten. Lang tafelen, goede gesprekken voeren en zelf je maaltje bereiden. Er gaat niets boven de gezelligheid van een avondje gourmetten. Dit vraagt echter wel om de nodige voorbereidingen. Want wat heb je eigenlijk allemaal nodig? Wat zet je op tafel voor een heerlijk kerst gourmet? Hoe maak je het kerstdiner nog specialer? Hieronder vind je alles wat je moet weten.
Wat heb je nodig voor het gourmetten?
Een geslaagde gourmetavond begint met het samenstellen van een boodschappenlijstje. Maar wat heb je nodig voor het gourmetten? Het leuke van gourmetten is dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Van slavinken en kipfilet tot tournedos en garnalen. Werkelijk alles is mogelijk. Kies je enkel voor vlees of ga je juist geheel vegan gourmetten? Het mooie van gourmetten is dat iedereen kan eten waar ze zelf zin in hebben. Dat betekent ook dat het veel gemakkelijker is om met iedereen rekening te houden.
Het is van tevoren goed om te weten wie er komen gourmetten en of er nog speciale dieetwensen zijn. Eten er kinderen mee? Kies dan voor ingrediënten met milde smaken. Vleessoorten zoals slavink, worstjes en hamburgers doen het dan altijd goed. Vraag ook of mensen allergisch zijn voor bepaalde producten. Houd daarnaast rekening met vegetariërs of veganisten. En ja, ook voor hen is er tegenwoordig genoeg te vinden voor de gourmet.
Kies voor voorgesneden producten
Kerst draait geheel om samenzijn met familie en vrienden. Dan wil je natuurlijk niet uren in de keuken staan om alles voor te bereiden voor het diner. Als je al het vlees en de groente zelf moet snijden en voorbereiden, dan kost dit ongelooflijk veel tijd. Gelukkig zijn er rond de feestdagen vrijwel overal kant-en-klare gourmetschotels en zogenaamde gourmet mini’s te vinden. Het is zelfs mogelijk om voorgesneden groente in huis te halen. Op die manier is het enkel nog een kwestie van alles op tafel zetten en mensen kunnen direct aanvallen. Zo bespaar je ongelooflijk veel tijd in de keuken en hoef je enkel nog te genieten.
Bijgerechten
De een vindt het prima om enkel vlees en/of vis te eten tijdens een avondje gourmetten, maar de ander wil toch nog wel wat extra’s om de maaltijd compleet te maken. Daarom is een gourmet niet compleet zonder enkele bijgerechten. Denk bijvoorbeeld aan gebakken aardappelen of frieten voor de kinderen, salades en stokbrood met smeersels. Je kunt ook wat fruit op tafel zetten. Zo zijn ananas en banaan heerlijk om even te bakken op de gourmetplaat.
Zo krijg je de geur uit huis
Een groot nadeel van gourmetten is de geur die in huis blijft hangen. Soms blijf je dit nog dagen ruiken. Weerhoud dit jou altijd om het gourmetstel aan te zetten? Dan is dit niet meer nodig. Er zijn namelijk enkele eenvoudige trucjes om de geur snel uit huis te verdrijven. Maak bijvoorbeeld wat wasverzachter warm in een pannetje op het fornuis. De geur neutraliseert direct de gourmetlucht. Ook koffie is een ster in het neutraliseren van ongewenste luchtjes.