Terug naar informatie artikelen Geniet van de decembermaand met de sfeervolle Oostenrijkse tradities
Historie

Geniet van de decembermaand met de sfeervolle Oostenrijkse tradities

In Nederland zijn er ieder jaar weer leuke kerstmarkten waar je kunt genieten van de gezellige kerstsfeer in de decembermaand. Ook Duitsland, België en andere landen hebben in deze tijd van het jaar veel kerstmarkten. Oostenrijk is zeker ook een leuke optie voor een bezoek in deze periode, mede door de sfeervolle tradities die Oostenrijk heeft.

Een schilderachtig winters tafereel in een landelijk dorp in de Oostenrijkse Alpen
Een schilderachtig winters tafereel in een landelijk dorp in de Oostenrijkse Alpen.

Tradities van generatie op generatie

In Oostenrijk zijn de kersttradities van generatie op generatie doorgegeven en ze worden vandaag de dag nog steeds levendig gehouden. Zo denken ze bijvoorbeeld niet dat de kerstman de cadeautjes brengt, maar Christkindl. Dit kerstfiguur klimt op kerstavond door het sleutelgat en laat de cadeautjes achter onder de boom. Voorafgaand aan deze avond sturen kinderen massaal hun verlanglijstje vergezeld van tekeningen naar het Postamt Christkindl in Öberosterreich. Ze krijgen zelfs een reactie van Christkindl, namelijk een brief met een speciaal kerstpostzegel.

Traditionele kerstlekkernij 'Lebkuchen' is een soort gekruide en gevulde taaitaai
Traditionele kerstlekkernij 'Lebkuchen' is een soort gekruide en gevulde taaitaai.

Sfeervolle Christkindlmarkten

Er zijn ook speciale Christkindlmarkten in het hele land. Sfeervolle markten die vergelijkbaar zijn met kerstmarkten. Die van Wenen is het meest populair. Speciale lekkernijen bakken hoort ook bij de traditie, in Tirol zijn het vooral de ‘Zelten’ die erg in de smaak vallen. Het is een soort kerstbrood. ‘Lebkuchen’ daarentegen is een soort gekruide en gevulde taaitaai. Deze Lebkuchen-traditie bestaat al sinds de Middeleeuwen. Meestal kun je deze producten ook op de Christkindlmarkten proeven.

Tijdens de 'Rauchnächte' wordt met wierook door het huis gelopen om onheil af te wenden
Tijdens de 'Rauchnächte' wordt met wierook door het huis gelopen om onheil af te wenden.

Onheil afwenden

Op verschillende manieren wordt er met bijzondere tradities geprobeerd om onheil af te wenden. Vaak wordt dat gedaan met ‘kloppers’. Dit zijn mannen die verkleed zijn als waard of herder en die de huizen afgaan terwijl ze de zoektocht naar Josef en Maria met liederen ten gehore brengen. Ook het figuur ‘Krampus’ wat een soort van hulp van de Oostenrijkse Sinterklaas is doet hier aan mee. Zo hopen ze de kwade geesten te verdrijven. Er zijn ook drie ‘Rauchnächte’, namelijk op 25 december, oudejaarsavond en 5 januari. Dan loopt men met een pan met wierook door het huis om het onheil af te wenden.


Kerststallen en kerstmuziek

Overal staan kerststalletjes, in alle soorten en maten. Meestal worden ze zelf gemaakt en worden het erfstukken die iedere keer weer vol trots worden neergezet. Als het gaat om kerstmuziek is ‘Stille nacht, heilige nacht’ toch wel de favoriet in Oostenrijk. Het werd voor het eerst gezongen in 1818 in Salzburgerland en inmiddels wereldwijd in 40 talen. Het lied staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Panorama van het besneeuwde historisch centrum van Salzburg in de winter
Panorama van het besneeuwde historisch centrum van Salzburg in de winter.

Witte kerst

Allemaal redenen om eens naar Oostenrijk af te reizen gedurende de kersttijd. Het is een heerlijke plek om het ultieme kerstgevoel te beleven, zeker als er ook nog sneeuw ligt. Dan heb je pas echt een witte kerst. Als je met de auto naar Oostenrijk reist, zorg dan in het geval van een witte kerst dat je goed voorbereid bent. Denk er bijvoorbeeld aan om sneeuwkettingen mee te nemen. Zorg dat de autopapieren in orde zijn, check vooraf nog even wat de beste goedkope autoverzekering is en neem voor de zekerheid ook je wintersportspullen mee. Misschien kun je die bijzondere kerstmarkten wel combineren met een paar daagjes skiën of snowboarden.